Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HTML

Pomáz - a Dera patak áradása

2010.10.15. 12:20 klimabarát

A Dera-patak áradása okozta a legtöbb problémát Pomázon 2010 tavaszán, a szélsőséges időjárásnak köszönhetően.

Több mint 10 éve nem volt ekkora áradás a Dera-patakon, mint május 16-án, az esőzések következtében (1999-es árvízben 108 millió forintos kár keletkezett). Harmadfokú árvízvédelmi készültség volt a patak pomázi szakaszán. A Vízügyi Igazgatóságtól 8000, a Kisoroszi Polgármesteri Hivataltól 5000 darab homokzsákot hoztak a védekezéshez. Tíz ingatlan öntött el a víz, ezek fertőtlenítését a víz apadása után megkezdték. A Pomázi Tűzoltóságot fakidőlésekhez és szivattyúzások miatt hívják. A patak szintjét folyamatosan figyelte a helyi polgárőrség is.
Pomázon hangosbemondóval felszerelt autók jártak körbe és a Dera-patak mentén élő lakosságot arra szólították fel, hogy próbálják megóvni az értékeiket. A patak nyáron mintegy egy méter széles és 30 centi mély, a legutóbbi áradásnál körülbelül 5 méter szélesre duzzadt.

Az ár 1 nap alatt levonult, a városi vagyonban 42 millió Ft kár keletkezett. 25-30 család jelentkezett az önkormányzatnál, akik segítséget kértek és kaptak is (660 000 Ft).

A májusi viharok miatt életveszélyes volt a túrázás a Pilis és Visegrádi hegység völgyeiben, ahol 11 ezer köbméter fa dőlt ki, és a kár megközelítette a félmilliárd forintot. Több kedvelt kirándulóhelyet is le kellett zárni a látogatók elől, így például a Rám-szakadékot, a pilisszentkereszti Szurdokot, a Holdvilág-árkot.

A június 3-án megtartott pomázi Dera Fórumon is szóba került az áradás és az esetleges megoldási lehetőségek, meg azok a hibák, amik elősegítik az ilyen árvizes helyzeteket.

Megoldás lehet a patak lefolyásának gyorsítása a településen belül és lassítása a település felett. De szó volt, hogy a patakmedret páran szemétlerakónak nézik (mosógép, autógumi, stb.), ami egy áradásnál felduzzasztja a patakot. Sokan beépítik a patak árterét, ami ugyancsak megnehezíti a védekezést egy ilyen helyzetben. Pomázon foglalkoznak a Dera rehabilitációjának lehetőségeivel (résztvevők: Védegylet, Élőtáj Egyesület, Pomáz Város Önkormányzata és ISIK Bizottsága, Közép Dunamenti Vízügyi Társulás, Pomázi Kertbarátok Egyesület, Lokálpatrióta Egyesület, Pomázi Klímakör, stb.), hogy összhangban tudjunk élni a patakkal.

Összeállította: Gyurgyik Tamás, klímakoordinátor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr892828002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása