Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Mit lehet tenni?

2010.11.18. 11:50 klimabarát

Pilis 12 ezer lakosú kisváros. Az emberek többsége bejár Budapestre tanulni, dolgozni, ahol a nagyobb bevásárlásokat is elintézi, míg a kisebbek helyben történnek. A szemét viszont, mely az áruk csomagolásából adódik, a település hulladékát növeli.

Mit lehet ez ellen tenni?

Városunkban a hulladékok 60-70 %-át, teszi ki a műanyag. A pilisi Önkormányzat 2005 óta folyamatosan növeli a szelektív gyűjtőszigetek számát, hetente jár a kukásautó, havi rendszerességgel szállíttatja el a lakók által szelektíven válogatott hulladékot az ÖKOVÍZ Kft, évente rendez akciókat a Gerje Kht lomtalanítást, szemétszedést, és komposztálásra alkalmas növényzet begyűjtését.

A pilisi oktatási intézményekben nagy hangsúly fektetnek a környezet folyamatos megismertetésére, védelmére és a közvetlen tapasztalásra, kihasználva a helyi adottságokat. Az óvodákban már évek óta jól működik a rendszeres szelektív gyűjtés, komposztálás, a gyerekek és szülők bevonásával.
Az iskolások is versenyt szervezve gyűjtik a papírt. S itt már több éve van Madarász, és Klímaszakkör.

De a műanyag hulladék még mindig sok!

A pilisi Klímabarátkör 2009-ben elindította a „Klímabarát Üzlet” mozgalmat, melynek célja az volt, hogy:
- a helyi boltokból eltűnjenek, a le nem bomló csomagolóanyagok,
- lehetőleg magyar termékek / bio/ kerüljenek a polcokra,
- a vásárlók kultúrált körülmények között vásároljanak,
- a kerékpárt megfelelő helyre tehessék,
- az üzlet dolgozói környezetbarát takarítószerekkel dolgozzanak, megújuló energiát használva.

Az első körben 14 üzlet csatlakozott a mozgalomhoz, mára ez a szám 28-ra növekedett. Az üzleteket emblémával látta el a Klímakör, valamint a Csatlakozó Nyilatkozat, és a vállalt pontrendszer is látható helyen hirdeti, az üzlet vállalásait.

Az üzletek negyedében, már NINCS műanyag csomagolás.

A többi bolt mindkettőt használja addig, amíg a raktárkészletből el nem fogy a műanyag. A papír, és lebomló csomagolóanyagot egy helyi vállalkozónál, és a nagybani piacon szerzik be.

A vásárlók pozitívan fogadták ezt a változást, probléma ebből nem adódott. Már vannak olyan vásárlók, akik egyáltalán nem kérik a csomagolást, viszik magukkal a bevásárló kosarukat.

A helyi kertészetek termékeit, virágait árusítják, ezzel is támogatva a helyi kistermelőket – szállítási költségeket megtakarítva. Az üzletekben keletkezett növényi hulladékot állattartóknak adják, vagy komposztálják.

Az üzletvezetők nagy gondot fordítanak arra, hogy a vállalt pontrendszert bővíthessék. Általában 10-14 pontot tud egy üzlet teljesíteni, a 21-ből. Csak azért ennyit, mert a pontok, több üzlet profiljához alkalmazkodnak.

Terveik között szerepelnek a nagyobb beruházást jelentő felújítások, amik az üzletnek, és a környezetnek is pozitív hatást jelenthet: napelemes fűtés, napkollektoros vízmelegítés, energiatakarékos gépek beszerzése stb.

A pilisi Klímabarátkör megpróbálja összefogni az üzleteket, a rendszeres tapasztalatátadásra, az új törvények, előírások, és lehetőségek megismerésére.

Mit lehet tenni? Apró dolgokat, melyekből nagy tettek válhatnak!

Hadas Jánosné
Pilisi Klímakör

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr872827921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása