Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Gyökér Róbert: Megalakult a vecsési klímakör

2011.03.31. 20:06 klimabarát

Vecsésen április 23-án közel 50 ember jött el a Klímabarát Települések Szövetségének munkáját, valamint az éghajlatváltozás miatt egyre fontosabbá váló helyi szintű cselekvés lehetőségeit bemutató estére. A rendezvény „háziasszonya” Heinemann Ildikó, evangélikus lelkész volt, aki bevezető mondataiban igyekezett felhívni a jelenlévők figyelmét a téma aktualitására, a település életét befolyásoló összefüggéseire. A klímakörhöz történt csatlakozás ugyanis nemcsak a korunkban egyre fokozottabb mértékben jelentkező környezeti terhelés – és az azzal együtt járó éghajlatváltozás – okainak tudatosítását jelenti, hanem tevőleges magatartást is megkövetel a település lakóitól.

Nyilvánvalóvá vált mára, hogy közvetlen környezetünk, saját életterünk megmentése leginkább csak helyi kezdeményezés, települési szinten szerveződő akarat által lehetséges. A jelenlegi gazdasági és politikai feltételek között az állam sem Magyarországon, sem pedig más országokban nem tud felelős részt vállalni egy ilyen program megvalósításában. Ezért is meghatározó a felismerés, amely Vecsés polgárait az önszerveződés irányába mozdította, és megnyitotta ezáltal a közösség iránt való felelős elkötelezettség lehetőségeit is, egy élhetőbb város képét felvázolva.

Vecsés szerencsés helyzetben van, hisz nem pusztán a lakosok, hanem a helyi vezetés is elkötelezett támogatója programjuknak. Szlahó Csaba, a település polgármestere, megnyitó beszédében biztosította a jelenlévőket az ügy iránti elkötelezettségéről és a Klímabarát Települések Szövetsége programjának támogatásáról. Az önkormányzat elkötelezettségét jelezte az is, hogy Tábori Ferenc alpolgármester is részt vett a megbeszélésen és elmondta, hogy több módon is támogatni fogja a klímakör munkáját.

Ezt követően egy angol dokumentumfilm (Transition Towns) levetítésére került sor, amely a környezetvédelem lokális szintű lehetőségeinek bemutatására vállalkozott, illetve igyekezett felvázolni a benne megjelenő egyéni sorsokon keresztül az életmódban lezajlott változásokat is. Fontos hangsúlyoznunk, hogy bár az angliai példa kissé idegennek tűnhet, alapvető mondandója - eddigi szemléletünk átformálásának igénye - azonban egyetemes üzenettel bír. Ez az a követelmény, mellyel a vecsési klímakör tagjainak is meg kell majd küzdeniük.

A filmet követően Antal Z. László előadása következett, amelyben a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke nemzetközi tapasztalatairól, a magyarországi környezetvédelem lehetőségeiről, a klímabarát települések eddigi eredményeiről és a helyi kezdeményezések fontosságáról beszélt, igyekezve bevonni a beszélgetésbe a jelenlévőket is.

Ezután Pintér Sándornak, a pilisi klímakör vezetőjének, rövid előadására került sor, amelyben elsősorban a személyes tapasztalatok, az egyéni feladatvállalás kihangsúlyozása került előtérbe. A kezdeti ünnepélyes légkör ekkorra már feloldódott, és egyre többen kapcsolódtak be kérdéseikkel a társalgásba. Az este résztvevői megállapodtak abban, hogy egy hét múlva újra találkoznak és akkor már azt beszélik meg, mit tehet a település annak érdekében, hogy a várható változásokra minél hatékonyabb módon felkészüljön.

Az alakuló ülés végül kötetlen beszélgetéssel zárult, ahol a résztvevők kisebb csoportokban vitatták meg az este élményeit, illetve lehetőségük nyílott arra is, hogy személyes kérdésekkel forduljanak Heinemann Ildikóhoz, Antal Z. Lászlóhoz, Pintér Sándorhoz, valamint Tábori Ferenchez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr562799864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása