Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HTML

Pintér Sándor: A kritikus tömeg megváltoztathatja a szemléletmódot

2011.03.30. 20:31 klimabarát

Helyben, apró lépésekkel, a szemléletmód változtatásával a sok apró helyi közösség fokozatosan elérheti azt a a kritikus tömeg szintet, amellyel már egy minőségi ugrás érhető el.

A globális felmelegedés a Kárpát- medence népességére, élővilágára nézve különösen nagy veszélyeket rejt magában, ezért most a társadalmat mozgósítva Magyarországi Klimabarát Település-Szövetség néven egy olyan civil mozgalom kezd kibontakozni, amely a káros hatások mérséklésére törekedve újfajta szemléletmódot kíván meggyökereztetni, miközben az élet minősége nem romlik, hanem éppen, hogy javulhat - állítja a szervezet egyik alapítója.

Pintér Sándor közgazdász,politológus az MTI-nek elmondta, hogy a három éve öt település - Tatabánya, Hosszúhetény,Albertirsa, Pilis, Pomáz- összefogásával megalakult szövetségnek jelenleg 14 város és község a tagja, folyamatosan újabbak kérik csatlakozásukat. Mind több gondolkodó ember kezdi ugyanis felismerni, hogy az ipari forradalommal kezdődött modern világ az áldások mellett milyen sok, az emberiséget rossz irányba vivő folyamatokat hozott magával, amit mindenképpen meg kell változtatni. Hasonló törekvésként például Angliában már 300 ilyen települést tartanak számon.

A káros jelenségek csak egyik kézzel fogható példája a klíma megváltozása, amely, legalábbis a gyorsaságát tekintve, az emberi tevékenység számlájára írható. Az ipari termelés felfutása nyomán ugyanis, ma már évente annyi fosszilis energiát - kőolajat, földgázt,szenet használnak fel-főként az iparilag fejlettebb országok- mint amennyi a természetben az évmilliók során halmozódott fel, márpedig a természeti javak ilyen ütemű kifosztása tovább nem tartható. A tudósok többsége is egyetért abban, hogy - legalábbis részben- a termelés által a légkörbe kerülő sok káros anyag üvegházhatása révén változnak meg az időjárási viszonyok- utalt rá az aktivista.

Márpedig a szakirodalom szerint, amíg az évi átlag hőmérséklet máshol néhány évtized alatt egy Celsius fokkal melegszik fel, addig a Kárpát-medencében a sajátos földrajzi adottságok miatt, ez másfél, két fokot jelent. E gyors változás pedig megváltoztatja az élet körülményeit, az agrártermelés feltételeit is, amire időben reagálni kell. El is készült a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Ennek megvalósítása mellett azonban elengedhetetlen az emberek szemléletmódjának változása is, ezt hivatott előmozdítani a Klimabarát Település Szövetsége - tette hozzá.

A civil szervezet nem csupán egyfajta zöldmozgalomként kíván fellépni, hanem a Föld-bolygó megóvása mellett az egyetemes emberi értékek megőrzésére törekszik. A technikai vívmányok, az informatika, a felgyorsult élet ugyanis a belső harmónia megteremtésének legfontosabb feltételét, az emberi kapcsolatokat is kikezdték. A szolidaritás, az empátia, a segítőkészség, az egymásra figyelés megkopása, a közösségek szétzilálásához, a társadalom szöveteinek bomlásához, morális válsághoz vezetett. Mindez leginkább a sok frusztrált emberen, az európai és a hazai demográfiai hullámvölgyön mérhető le. "Térdig gázolunk a földi javakban, mégis az élet minősége mégis egyre hanyatlik. E tendencián változtatni kell" - hívta fel rá a figyelmet Pintér Sándor.

A negatív folyamatok közé tartozik az élelmiszerek romló minősége, ami által növekszik az alultáplált és a túltáplált emberek aránya is. Vagyis, sokat eszünk, de az adalékokkal, színezőkkel "felturbózott" hús, tejtermék alacsony tápértéke következtében mégsem jutunk az egészség megőrzéséhez szükséges természetes vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz. Így a könnyebben ledöntenek minket a lábunkról a betegségek.

Mindez ellen nagyobb odafigyeléssel, tudatosabb táplálkozással, a életmód megváltoztatásával sikeresen fel lehet venni a küzdelmet - állítja a szövetség aktivistája.

A szervezet az újfajta értékrend meghirdetésével kíván híveket toborozni és a gyakorlati életben mind ezeknek érvényt szerezni. Ezen gondolatkőrhöz csatlakozott települések vezetői nagyobb hangsúlyt fektetnek az oktatáson belül az a klímabarát szemléletmódra. Jelenleg már nyolc ilyen iskola működik szerte az országban ahol a tudatosabb táplálkozás, a takarékosabb energiagazdálkodás beépül a tantervbe. Gyarapodik azon boltok száma (KlímaBarát Üzletekből ma már 28db létezik már Pilis városában), ahol főként helyben előállított, jó minőségű termékeket kínálnak, csínján bánnak a műanyag csomagoló anyagokkal, az iskolai étkeztetésben az egészséges étrend megelőzi a gazdasági szempontokat, a közintézményeket napkollektorokkal fűtik, a kerékpáros közlekedés feltételeit javítják.

Pilisen például közterületeken az idén három "zöld-szalonna-szigetet" pontot alakítanak ki, ahol a környékbeliek közösségerősítő szándékkal tűz mellett vitathatják meg a helyieket érintő kérdéseket ami erősítheti az összetartozás érzését. Ugyancsak Pilisen indul az újszülötteknek az örvendezés jegyében a faültetési akció, 150 facsemete kezdi az életet a szülők, gyerekek gondoskodása mellett. Hasonló akciók máshol is lesznek és szó van arról is, hogy elsőként az országban , KlímaBarát-Pest megye "alakulhat", többtucat településsel. Figyelemre méltó az I. magyarországi KlímaBarát Körzet megalakulása. Tagjai: Pilis, Albertirsa, Tápióbicske, Tápiószentmárton, Káva, Pánd és Farmos. Létezik az első kárpátmedencei KlímaBarát együttműködés Szlovákiával: 8-8 Sk és Hu város és iskola...(közöttük olyan nagyváros is, mint Kassa)

Mindez persze jelentéktelen dolognak tűnhet, ám az életminőség megváltoztatása, az éghajlatváltozás lassítása, a fenntartható fejlődés biztosítása és az értékválságból a kilábalás nemcsak a nagypolitika feladata. Helyben, apró lépésekkel, a szemléletmód változtatásával a sok apró helyi közösség fokozatosan elérheti azt a a kritikus tömeg szintet, amellyel már egy minőségi ugrás érhető el. - hívta fel rá a figyelmet Pintér Sándor. Az egész mozgalom "szellemi atyja" Antal Z. László szociológus, aki megálmodta ezt a rendszert, angliai és erdélyi tapasztalatai alapján.

Az interjút készítette: Kruppa Géza Megjelent: MTI január 21.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr932786272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása