Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Gaál Zsófia: Elfogadták a Klímastratégiát, kezdődhet a megvalósítás

2010.12.22. 10:32 klimabarát

Szekszárd MJ Város Közgyűlése 2010. november 25-én a képviselő testület egyhangú támogatásával elfogadta a város Klímastratégiáját. Továbbá elfogadta a 2011. évi Cselekvési Terv megvalósítására szolgáló 4 millió Ft-os Klímaalapot. A Közgyűlést vezető Horváth István Polgármester felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a Zöldtárs Alapítvány koordinálásában készült Stratégiában 30-40 személy, szervezet működött közre, ami bizakodással tölti el az eredményes folytatást illetően. Több hozzászóló képviselő aláhúzta a Klímastratégia megvalósításának fontosságát, de mindnyájan jelezték, hogy nagy elhatározásra van szükség. Sokszor a rövidtávú gazdasági ellenérdekeltséget vagy saját magunk tudatlanságát, kényelmét kell meghaladni.

A klímastratégia elfogadásával veszi kezdetét a munka neheze. Éppen ezért már az elfogadást követő héten ülést tartottak az egyes munkacsoportok. Szekszárdon a Klímakör öt munkacsoporttal működik, melyek most a 4 millió forintos klímaalap minél hatékonyabb felhasználására vonatkozó jövő évi cselekvési terveket véglegesítik.

A munkacsoportüléseken többször felmerült, hogy a Szekszárdi Klímakör elsődleges célja egy városi összefogás generálása. Sokan dolgoznak Szekszárd fejlődéséért, szépítésért, sok esetben a Klímastratégiában megfogalmazott célokkal összhangban. A Szekszárdi Klímakör, a saját ötleteinek megvalósításán kívül, ezeket a kezdeményezéseket is megpróbálja majd összefogni, segíteni.

A közlekedési munkacsoport ülésén elsődleges célként természetesen a gépjárműforgalom csökkentése fogalmazódott meg. Ennek érdekében 2011-ben a Szekszárdi Klímakör biztosan rendez majd autómentes napot, de tervezi egy „gyalogolj az egészségedért” című program elindítását is. A munkacsoport a szemléletformáló programokon kívül, azonban a helyi kerékpárút-hálózat fejlesztésért is tenni kíván a jövő évben.

A környezeti-nevelési munkacsoportban nagyrészt elkötelezett tanárok foglalnak helyet, akik elmondták, hogy minden iskolában vannak a Klímakör tevékenységébe illeszkedő programok, csak ezeket fel kellene karolni. Továbbá kiemelt téma volt az új Közoktatási Törvény, és ezáltal a NAT módosítása is, mely előreláthatólag jelentősen fogja befolyásolni az iskolák, és ezáltal a munkacsoport tevékenységét is. Éppen ezért a környezeti-nevelés munkacsoport a programjaival megvárja a változásokat, de addig is tervezi egy klímaszakkör elindítását a városban.
Az energiagazdálkodási munkacsoport legnagyobb problémának az emberek energiatudatosságának hiányát tartja, így elsődlegesen ezen próbál javítani. Ennek érdekében kommunikációs kampányt tervez 2011-re kiadványokkal, újságcikkekkel, energiatakarékossági versennyel és előadások szervezésével. Az év elején a munkacsoport azt tervezi, hogy kiszámolja a város CO2 kibocsátását, és elkészíti a település energiastratégiáját, így a fejlődés nyomon követhetővé válik. Hosszú távú tervként felmerül egy minta épület, vagy akár egy minta lakótelep kialakítása, melyen részletesen nyomon lehet követni a változásokat.

Szekszárd hulladékgazdálkodásában 2011 vízválasztó lehet. Az év elején megnyílnak a regionális rendszer keretében a hulladékudvarok, a komposztáló telep és a szelektív hulladékgyűjtési rendszer is átalakul. Éppen ezért a hulladékgazdálkodási munkacsoport rá kíván segíteni a helyi, önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási cég szemléletformáló tevékenységére. 2010-ben a Szekszárdi Klímakör és az Alisca Terra már rendezett egy „Tapossa laposra” című versenyt, mellyel a műanyagos szelektív gyűjtőedények megfelelő használatára hívta fel a figyelmet.

Legvégül a vízgazdálkodási csoport ülésezett. Természetesen kiemelt téma volt a belvíz, mely Szekszárdot, legfőképp a szekszárdi gazdálkodókat jelentősen sújtja. A munkacsoportban részt vevők különös figyelmet fordítottak Szekszárd különleges dombvidéki adottságának végre a város javára történő fordítására. A lösz szurdikok vízelvezetésének rendezése közben, ezeknek a szurdikoknak, és a köztük fellelhető világhírű boroknak a turisztikai értékének erősítése a kitűzött cél. Továbbá a város zöldítésére, és védő sávok telepítésének elősegítésére is figyelmet kívánnak fordítani a jövő évben.

A munkacsoportok tele vannak jobbnál jobb ötletekkel, melyek megvalósításával Szekszárd Magyarország minta településéve válhat, megmutatva, hogy a helyi cselekvésnek, a helyi közösségeknek eljött az ideje.

Minden munkacsoportülésről feljegyzés készül, melyek a www.zoldtars.hu honlapról az elfogadott Klímastratégiával együtt letölthetőek.

Gaál Zsófia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr12827732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása