Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

PILIS - Miért is vált szükségszerűvé a lokálisan működő Klímabarát mozgalom megszületése városunkban

2011.02.13. 18:57 klimabarát

2009 áprilisi hírlevélből

Az elmúlt években (évtizedekben) az emberiség és a Föld-bolygó „együttélése”, annak harmóniája, köztudottan megbomlott. Ennek alapvető okozója az emberi tevékenység kontrollálatlan expanziója, amelyhez eszközként egyre nagyobb mértékben veszi igénybe életterünk ásványi kincseit, energiatartalékait. Közvetett hatásként mindennek a tevékenységnek a környezetszennyező hatása is veszélyes mértékeket öltött.
A klímaváltozás globális felelősséget ró mindenkire, s habár Magyarország csak igen kis mértékben járul hozzá a problémához, nem várhatunk addig, amíg a nemzetközi közösség és/vagy a Magyar Állam lépéseket tesz a felelős közösségi elvárásoknak megfelelően.
A HELYI KÖZÖSSÉGEK, CIVIL KEZDEMÉNYEZÉSEK SZEREPE, FELELŐSSÉGE –az előzőekben említett cselekvési szükséghelyzetben- ÓRIÁSIRA NÖVEKEDETT.
Sok esetben, így Pilisen is tapasztalható, hogy az ún. falusias önellátó, önfenntartó kiskertes, állattartásos életmód teljesen kiszorulóban van. Az információk átörökítési láncolata megszakadt, így a falusiak védekező, alkalmazkodó, túlélési „tudománya” elveszőfélben van. Mindezek következményei beláthatatlanok egy krízishelyzetben, természeti-, időjárási katasztrófa esetén.
Több pilisi magánszemély, a vázolt okok – elérendő cél miatt is vezérelve, döntötte el azt, hogy klímabarát mozgalmat indítanak el Pilis városában, annak körzetében, csatlakozva települési szinten is a Klímabarát Települések Szövetségéhez, annak Egyesületéhez. 3 hónap alapos előkészítő munka után kész volt a forgatókönyv, a megvalósítási terv. Nagyon sokat dolgoztunk. Óvónők, tanítók, tanárok, környezetvédők, orvosok, városunk polgármestere, voltak elsősorban segítőink. A legnehezebb feladat a következő volt: -hogyan is tudunk érvelni, meggyőzni embereket arról, hogy miben más, miben több ez a Mozgalom, mint egy „zöldszervezet”- . Miben kínál sokkal többet annál. Mi a szerepe ebben a civilszervezetben, a városi képviselőtestületnek. Nos, azt hiszem a megalakulás körülményei, annak légköre, a megjelent több mint 60 magánszemély „nyilatkozata” ott, reményt adott a sikerre, ami természetesen nem rövid távon fog jelentkezni. Mi ezt akkor is tudtuk, most is tudjuk.
2008. február 4-én, hétfőn, 18.30’-kor a Rákóczi út 42. sz. alatti „Vasúti óvodában” megalakult a pilisi klímabarát-kör. ( KlímaBarát-kör PILIS ) Az alapító tagok az alábbi zárónyilatkozattal erősítették meg szándékukat:

„Mi, a PILISI KlímaBarát-kör tagjai - tudatában annak, hogy az éghajlatváltozás gyorsulása a Föld-bolygóra, az emberi társadalomra, utódainkra nézve milyen kockázatokat rejthet - vállaljuk, hogy helyi szinten, itt Pilisen, tenni kívánunk az emberi tevékenység természeti környezetre gyakorolt negatív hatásai ellen, valamint csökkenteni kívánjuk annak káros következményeit.”

Így, ennek tudatában, Pilis városának, lakóinak esélye nyílt arra, hogy csatlakozhatnak Hosszúhetény, Pomáz és Tatabánya után a KlímaBarát Települések Szövetségéhez. Ezt a civil szándékot, az önkormányzat képviselő testülete, határozattal is szentesítette. Az alakuló összejövetel helye jelképes volt, hiszen a környezetvédelemre, a gyerekek fogékonysága a legnagyobb. Tudvalévő, hogy a kicsi korban elkezdett, ilyen irányú nevelés komoly hatással lehet az egész életükre, környezetükre, ezáltal a Föld-bolygóra is.
2008.február 4-étől hivatalosan is megkezdte működését a KlímaBarát-kör Pilisen. Rendszeres összejöveteleit hétfői rendszerességgel tartja, melyekről emlékeztető is készül. Pilis város honlapján, www.pilis.hu oldalon, a KlímaBarát-kör számos aktuális és archív információt megoszt az érdeklődővel.

Pintér Sándor
PILISI KlímaBarát – kör
koordinátor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr202658645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása