Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Megalakult az elsõ magyarországi Klímabarát körzet

2009.05.18. 01:11 klimabarát

Untitled Document

Megalakult az elsõ magyarországi Klímabarát körzet. Hét telelpülés-közöttük Albertirsa- írta alá a szándéknyilatkozatot, miszerint különbözõ programokkal felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. A rendezvényen Jane Goodall, ENSZ nagykövet is részt vett. A világhírû fõemlõskutató nevét elsõsorban a csimpánzokkal végzett kutatásai miatt ismerhette meg a világ.

Az állat- és természetvédelem egyik legismertebb aktivistája évente 300 napot utazik. Jane Goodall negyedszer járt Magyarországon. Programja során Albertirsára is ellátogatott. A klímaváltozás ellen küzdõ települések konferenciájának vendégeként többszáz gyermek elõtt beszélt a környezetvédelem fontosságáról. Jane Goodall elõször akkor került a figyelem középpontjába, amikor 1960-ban etológusként a Gombei õserdõbe költözött. A csimpánzok viselkedését tanulmányozta. Õ volt az, aki elsõként bebizonyította, hogy az emberszabású majmok is használnak eszközöket, és az emberekhez hasonló az érzelmi világuk. Munkássága révén ENSZ nagykövetté választották. Goodall szinte egész életét annak szentelte, hogy felhívja az emberek figyelmét: óvják környezetünket, ne használjunk feleslegesen energiát és csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást. Rügyek és gyökerek elnevezésû környezetvédelmi programjához már több millióan csatlakoztak a világon, de még ez is kevés.

DR. JANE GOODALL : Sohasem fogom megérni céljaim teljes beteljesülését, mert egy attitûd váltásra van szükség az emberek életében és ez hosszú idõt vesz igénybe. A Rügyek és gyökerek programunkon keresztül vannak olyan gyermekek, akik szüleiket, testvéreiket, nagyszüleiket megnyerik a célnak, megváltoztatják a gondolkodásukat, csatlakoznak és szinte minden nap egy új csoport csatlakozik.
Magyarországon 2007 év végén jött létre a Klímabarát Mozgalom, amelyhez kezdetben 5 település csatlakozott. A szövetség tagsága az elmúlt években tovább bõvült és mostanra megalakult az elsõ klímabarát körzet. A hétvégén Káva, Pánd, Pilis, Tápióbicske, Tápiószentmárton, Farmos és Albertirsa polgármestere írta alá a szándéknyilatkozatot, amely szerint a jövõben közös ismeretterjesztõ, informális rendezvényekkel hívják fel a klímaváltozásra. Ezenkívül pedig a klímabarát iskolaprogramhoz is több szlovák és magyar iskola csatlakozott. Az intézmények vezetõi aláírásukkal vállalták, hogy a gyerekek oktatásában az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Albertirsa polgármestere mérföldkõnek nevezete a szándéknyilatkozatok aláírását.

FAZEKAS LÁSZLÓ, polgármester, Albertirsa: Két aláírás történt, azt jelenti mindez, hogy az önkormányzatok sok-sok általános iskola is feladatot vállalt, márpedig úgy vélem, hogy ahol megnõ a felelõsök száma, ott nagyobb az esély az eredményre is, bízom benne, hogy ezt segíti ez a két aláírási ceremónia.
A magyarországi klímabarát mozgalom egyik alapítója, Pintér Sándor, aki évek óta rendíthetetlenül küzd azért, hogy minél több település felismerje az ügy fontosságát.

PINTÉR SÁNDOR: Falakba nem ütköztem, egy dolog ami mindig gond, a meggyõzés, hiszen nincs sem érdek, sem kényszer, hogy ehhez a mozgalomhoz csatlakozzanak, csupán a hit.
Pintér Sándor örömét fejezte ki, amiért nem hiábavaló az erõfeszítése, hiszen mára már több község és város akar csatlakozni a klímabarát mozgalomhoz. A rendezvény zárásaként a pilisi általános iskola névadója, Gubányi Lajos tiszteletére emléktáblát avattak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr402787075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása