Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

A Tatabányai Klímakör bemutatkozása

2009.05.25. 21:16 klimabarát

A Tatabányai Klímakör április végén fogadta Ulrich Holzbaur Professzor Urat, aki Tatabánya német testvérvárosából Aalenből érkezett hozzánk. Bemutatta az ott működő Agenda 21 csoportot, ami a mi klímakörünkhöz hasonló, az ottani egyetem munkatársaiból és civil együttműködőkből szerveződött csoport. Sok tekintetben hasonlóak voltak a célkitűzések és az eredmények, és a miénkhez hasonló nehézségek is megfogalmazódtak. A német jogrendszer sokkal tágabb teret enged a klímabarát elképzeléseknek és a kisközösségek működtetésének, mint a magyar. Aalenben helyi „civil parlament” működik, amelynek véleményét a város politikusai is figyelembe veszik. Szerteágazó, környezetvédelmi témájú iskolai programrendszert működtetnek, az egyetem diákjai, mint kiváló humán erőforrás, folyamatosan jelen vannak a civilek mögött. Számunkra leginkább a helyi fizetőeszköz, a helyi piac működtetése és a helyi termelők segítése voltak mintaértékűek. Reméljük, hogy egyszer Tatabányán is sikerül elérni ehhez hasonló eredményeket, hiszen a Klímabarát települések csak úgy teljesíthetik a klímavédelemben vállalt vezető szerepüket, ha valamilyen szinten az önellátást és a helyi ellátó rendszerek függetlenítését is kiemelt feladatnak tekintik, és legalább megpróbálkoznak az ide vezető út alapköveinek letételével.
http://www.klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=26284

A Tatabányai Klímakör kiemelt feladatának tekinti a helyi lakosság tájékoztatását és az érdeklődők bevonását minden olyan akcióba, amely a klímaváltozással vagy a klímavédelemmel, akárcsak közvetetten is kapcsolatba hozható. Honlapunkon az idei nyár várható időjárásáról kérdeztük látogatóinkat, ahol kiderült, hogy a legtöbben forró – száraz nyártól, ill. szélsőséges időjárású hónapoktól tartanak leginkább. A szavazás modulban arra is lehetett voksolni, hogy a klímakör milyen célirányos tevékenységet folytasson a jövőben. A legtöbben saját programokat és lakossági tájékoztató akciókat várnak tőlünk. Nem reprezentatív felmérésünk eredménye szerint népszerű lenne a „használtáru csere – bere piac” és a helyi termelőknek lehetőséget adó „helyi piac” szervezése is. Sajnos ennek megvalósításában, akárcsak a telekocsi programok esetében tapasztalhattuk korábban, a magyar jogszabályok egyáltalán nem rugalmasak, főleg az adózás szabályrendszere lehetetleníti el, hogy törvényes keretek között kerülhessenek kivitelezésre ilyen akciók. Szeretnénk az illetékes kormányhivatal figyelmét is felhívni erre az ellentmondásra, hiszen a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia célrendszere sok esetben ellentmondásokat rejt a jelenleg érvényben lévő jogszabályokkal, tehát a jelenleg rendelkezésre álló eszközrendszerrel és módszerekkel szemben. Amíg a rendelkezésre álló feltételek és keretek kifejezetten a további romboló tevékenységeknek adnak zöld utat, vagy éppen az egy helyben evickélést részesítik előnyben, nincs értelme klímavédelemről beszélni, hiszen a komolyabb lépések megtételéhez egy tisztán átlátható jogi háttér –akár települési szintű– és az annak alapján működtethető új gazdasági ellátó- és szociális rendszer megalkotása elengedhetetlen.

A téli hónapokban -kísérleti jelleggel- megkezdtük a Kertvárosi Lakótelep tömbházaiban élő emberek tájékoztatását plakátokon, mert az internet-kapcsolattal nem rendelkező lakosság köreibe is el szerettük volna juttatni információinkat. Ennek kivitelezésében egy helyi házkezelő, a Larix Kft., és a közeli Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában tanuló diák tagjaink segédkeztek. A téli szóróanyag az általános tájékoztatáson és elérhetőségeink megadásán kívül az energiatakarékos szellőztetés technikájának népszerűsítésére, és a hőszigetelés, nyílászárók szigetelésének fontosságára fókuszált.
http://www.tatabanya.polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&si...
Mivel tavasszal Európa szerte a tavalyi állományhoz képest csak töredéke érkezett vissza a fecskéknek, jelenleg a fecskefészkek védelmére, a fészkelő és költő madarak fontosságára és segítésére buzdító témát jelenítettünk meg. A fecskeállomány pusztulása közvetlenül is összefügg a klímaváltozással (tavalyi nyár végén váratlanul jött hideg idő), így a téma megjelenítése honlapunk aktualitásaihoz is bekerült.
http://www.klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=27766

Április 22-én, a Föld napján sikerült ténylegesen önálló jogi szervezetté avanzsálódnunk, ugyanis ezen a napon kelt életre a 2009. január 08-ai alapítású Egyesületünk adószáma és bankszámlaszáma. Elkészült a Tatabányai Klímakör 100 szavas bemutatkozása és új tagsági kártyáink. http://www.klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=27345

Az ózonréteg elvékonyodása, az egyre erősebbé és veszélyesebbé váló UV-sugárzás közvetlen ok – okozati összefüggésbe nem hozható a klímaváltozással, ill. a globális felmelegedéssel, az üvegházhatással, de a hazánkat is érintő, nyári hónapokban várhatóan egyre többször jelentkező forró – száraz periódusok, és az ezekkel járó erős napsütés közvetett úton mégis aktuálissá tette számunkra ennek a témának a megjelenítését is. A Komárom-Esztergom Megyei Polgári Védelemi Egyesülettel együttműködési szerződést kötöttünk, így a tőlük kapott támogatás segítségével több ezer példányban sikerült az MTA – Vöröskereszt részére korábban létrehozott, főként gyerekeknek szóló „Biztonságos napozás” című kiadványt sokszorosítani, majd helyi orvosi rendelőkbe, iskolákba szóróanyagként eljuttatni. A legnagyobb eredmény mégis az volt, amikor a füzetekből készült 6 oldalas nagyított kivonatot kihelyezhettük az újonnan felavatott tatabányai Gyémánt Élményfürdőbe, ahol ennek segítségével a helyi fürdőzők és napozni vágyók már nemcsak az UV-riadó fokozatairól, hanem a konkrét veszélyekről és egyéni védekezési lehetőségekről is tájékozódhatnak. Honlapunkról közvetlenül elérhetővé tettük az Országos Meteorológiai Szolgálat UV riasztását és UV térképét.

A város részéről elkezdődött a „kistérségi önkéntes karbon-semlegesítő program” kidolgozása. A megvalósítás során a Klímakör véleményét is várják majd. Csatlakoztunk a korábban rendezett „Diák Biológus Napokhoz” a tatabányai Bárdos Gimnáziumban
http://www.klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=25790, ill. megjelentünk a „Nyitott Kapuk” rendezvénysorozaton, most pedig készülünk a „Környezetvédelmi világnap” rendezvényére és a helyi „Civil napokra”. Sajnos hiábavalónak tűnő próbálkozásunk is akadt, kudarcforrásként a helyi tömegközlekedés színvonalát kell megemlítenünk.
http://www.klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=26557

Időközben még a budapesti Védegylet által szervezett KÖR-fesztre is eljutottunk, ahol kerekasztal beszélgetés keretei között mutatkoztunk be, ill. segédkeztünk az idei évre tervezett „Klímaébresztő filmhét” előkészítési munkáiban.
Örömmel üdvözöltük a Katasztrófavédelmi Tudományos Egyesület és a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa irodájának megkereséseit.

A Hulladék Munkaszövetség nulla-hulladék kampányát is igyekeztünk lehetőségeinkhez mérten felkarolni, az illegális hulladéklerakók felszámolására megállapodtunk a helyi Tájak Emberek Környezet Egyesülettel. http://www.klimakor.lapunk.hu/?modul=blog&a=27941
A HuMuSz hírleveleit -a Klímabarát hírlevelekhez hasonlóan- honlapunk aktualitásai között folyamatosan meg fogjuk jeleníteni. Szeretnénk, ha az egyre növekvő külső és belső elvárásoknak más civil szervezetekkel együttműködve maradéktalanul meg tudnánk felelni. Klímakörünk feladatát és felelősségét abban látjuk, hogy a város által létrehozott dokumentumokat (klímastratégia, hőség- és UV riadó) meg tudjuk –e tölteni a lakosság számára is érthető és hasznos tartalommal?

Tatabánya, 2009. 05. 25. Horváth Csongor

http://www.klimakor.lapunk.hu
tbklimakor@freemail.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr872786484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása