Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Legyünk büszkék magunkra!

2010.09.28. 12:14 klimabarát

alsómocsoládi delegációA mindössze 7400 km2. kiterjedésű Dél-Tirol az Alpok déli peremén, Olaszország északi részén fekszik.

Ebben a mesés környezetben - vadregényes hegyek ölében- terül el Sand in Taufers, ahol két napot tölthetett az a 20 tagú alsómocsoládi delegáció, mely az „Európai Falumegújítási Díj a kiemelkedő minőségű, fenntartható, komplex, a kiírás szerinti mottónak megfelelő falufejlesztésért” díj 2010. szeptember 24-i ünnepélyes átadására érkezett.

„Magyarországi Falumegújítási Díj 2009”. első helyezettjeként Alsómocsolád képviselte 2010. évben Magyarországot az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség által kétévente meghirdetett Európai Falumegújítási Díjért folyó versenyben.

Az Európai verseny célja annak bemutatása, hogy az európai falvak képesek, a falusi életmód, az ott felhalmozódott értékek átmentésére a jövő számára, egyben a modern kor kihívásainak megfelelő, élettel teli, önfenntartó, magas színvonalú életminőséget nyújtani polgáraik számára. További cél a legjobb gyakorlatok felkutatása, ezek széleskörű közkinccsé tétele.

Az Európai falvak versenyében harminc település vett részt. Alsómocsolád mindvégig versenyben állt az első helyezésért. Az első díjon kívül, melyet - a szabályok szerint - csak egy település kaphatott meg, négy kategóriában folyt a verseny. Alsómocsolád a legmagasabb kategória első helyén kiemelten zárta a versenyt.

A három naposra tervezett rendezvény sorozat első napján az „Élvezetek utcája” nevet viselő program során a versenyben résztvevő települések képviselőinek és a környék lakinak hazai ízeinket mutattuk be, kóstolással egybekötve. Alsómocsolád pavilonja előtt négy órán keresztül folyamatosan sorban álltak az érdeklődök. Tetszésüket az esti felvonulás útvonalán nagy tapssal fejezték ki.

A következő nap a díj átadás napja volt. Az átadási ünnepséget megelőző konferencián Alsómocsoládot többször is példaként állították, hangsúlyozva, hogy a szerep nélküli települések sorából kiemelkedve, olyan maradandó értékeket teremtett, mely Európai szinten is kiemelkedő.

A díj átadása ünnepélyes keretek között történt az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség vezetői és a tartomány miniszterelnöke jelenlétében.

Az átadás különleges perceiben - anyanyelvünkön is köszöntöttek minket – mindannyian éreztük, hogy nagy esemény részesei vagyunk, kis falunk ismertté vált Európában. Méltóképpen képviseltük Magyarországot!

A harmadik napra tervezett szabadidős programokat elmosta az eső, ezért délelőtt haza indultunk.

A díjátadó ünnepség zárszavában - magyar nyelven - így köszöntek el az Alsómocsoládi delegációtól: „Legyenek büszkék magukra!”

Ez a rendkívüli – Európában is példaértékű teljesítményt tükröző - díj mindannyiunké. Mindannyian legyünk büszkék magunkra!

Dicső László
polgármester

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr392827989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása