Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Európának szüksége van az atomenergiára

2010.10.11. 12:10 klimabarát

Mára teljesen világossá vált, hogy az emberiség jelenlegi jólléti szintjének fenntartásához a nukleáris energia felhasználása nem megkerülhető. Nem csupán az a cél, hogy az emberekkel elfogadtassuk: szükségük van erre az energiára, hanem az is, hogy a társadalom támogatását megnyerjük – hangsúlyozta köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke az Amtomenergia Európában: az elfogadástól a támogatásig című kétnapos nemzetközi energiapolitikai konferencián, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia Székháza adott otthont. Az előadók egyetértettek abban, hogy az egyre növekvő energia igények és az energiabiztonság megteremtéséhez az atommaghasadásból felszabaduló energia felhasználása megkerülhetetlen.

Pálinkás József- Őszinte és meggyőző párbeszédet kell folytatnunk az atomenergiával kapcsolatos fenntartásaikat kifejező embertársainkkal – emelte ki beszédébenPálinkás József, aki úgy vélte, a társadalom valamennyi szereplőjével meg kell értetni, hogy az atomerőművek által termelt energiaforrás nélkül az ipari teljesítmény, így az ország versenyképessége sem tartható fenn, sőt az emberek jólét és kényelem iránti növekvő igénye is csak a nukleáris energia felhasználásával biztosíthatók.

Az a tény, hogy nukleáris erőművek mintegy hat nagyságrenddel nagyobb energiát képesek előállítani, mint a kémiai reakciók, sokakban azt az érzést kelti, hogy ez a hatalmas technológiai ugrás túl van azon a határon, amit az emberiség még biztonságosan ellenőrzése alá tud vonni – mondta Pálinkás József, utalva arra, hogy az atomenergia történetében néhány tragikus kimenetelű baleset megingatta a közvélemény bizalmát az új energiafajtákkal kapcsolatban.

Az MTA elnöke úgy véli: az atomenergiával foglalkozó szakemberek egyik legfontosabb feladata józan érveléssel meggyőzni a jogosan kételkedőket arról, hogy nincs okuk félni a nukleáris energiától. - Tudnunk kell azonban, hogy ez nem lesz könnyű feladat, de nincs más út előttünk – hangsúlyozta az elnök. Pálinkás József beszédében rámutatott: a vitás kérdéseket tudományos bizonyítékokra alapozva kell rendezni, nem pedig az érzelmek szintjén megragadni. - Erőfeszítéseket kell tennünk annak érdekében, hogy az érzelmektől túlfűtött vitákat a tudományos okfejtésen alapuló párbeszéd felé mozdítsuk el. A jelenlegi konferencia is ezt a célt szolgálja – hangsúlyozta az MTA elnöke.

Pálinkás József egy súlyos, egész Európát érintő problémára is rámutatott: évről évre egyre kevesebb atom- és magfizikus kerül ki az egyetemekről. - Ha nem tesszük meg az oktatási rendszerünk átalakításához elengedhetetlen lépéseket, nem fogjuk tudni megérteni és biztonságosabbá tenni a nukleáris energiatermelést, illetve a közvéleménnyel folytatott párbeszédünk sem fogja elérni a kívánt célját – zárta köszöntőjét az MTA elnöke.

Fellegi Tamás- A nukleáris energiapolitika a következő évek és évtizedek egyik legnagyobb figyelmet érdemlő kérdés lesz az Európai Unióban – mondta előadásában Fellegi Tamás Nemzeti Fejlesztési Miniszter. - Olyan időkben élünk, amikor az energia ellátásnak, biztonságosságának, hatékonyságának és megbízhatóságának a megteremtése a politikai ügyek sarokköveit képezik. Meggyőződésem, hogy a XXI. század egyik legnagyobb kihívása egy biztonságos, hatékony és fenntartható energiaellátó rendszer kiépítése – hangsúlyozta az előadó.

A miniszter szerint az energiaellátás hosszú távú biztosításának egyik alappillére az új, káros gázok kibocsájtásával nem járó technológiák kifejlesztése és alkalmazása. Az MTA elnökéhez hasonlóan Fellegi Tamás is úgy vélte: az Európa és a világszerte növekvő energiaigény kielégítésére a megújuló energiaforrások használata szükséges, de nem elégséges megoldás. A nukleáris energia alkalmazása egyre vonzóbb a tagállamok számára – mondta a miniszter, aki véleményét számszerű adatokkal is igyekezett igazolni: a 27 európai uniós államból 15 ország használ nukleáris energiát villamosenergia-igényének kielégítésére. Összesen 148 atomerőmű működik az unióban, amelyek összteljesítménye Európa áramigényének mintegy harmadát fedezi képes. - Az atomenergia egy olyan technológia, ami hozzájárul a ma oly sokat emlegetett energiabiztonság fejlesztéséhez – mutatott rá a miniszter, hozzátéve: az EU-ban számos jel mutat arra, hogy a nukleáris energiával szembeni korábbi kételkedő attitűd gyorsan változik. Példaként említette az Európai Nukleáris Energia Fórum létrejöttét, amely elsősorban a nukleáris energia előállítás alapvető kérdéseivel és az iparág jövőjével foglalkozik.

A magyarországi energiapolitikára kitérve Fellegi Tamás elmondta: a paksi atomerőmű a magyar villamosenergia előállító rendszer megkerülhetetlen eleme. Biztonságos, olcsó és tiszta energiaforrást jelent az ország számára. A statisztikai adatok alapján a paksi üzem fedezi a hazai elektromosenergia-igény mintegy 40%-át, mindamellett a legolcsóbb elektromos energiaforrás. A biztonsági szint fenntartása mellett az üzem teljesítménye az elmúlt években 8%-al növekedett. A közvélemény-kutatások szerint Magyarország lakosságának mintegy 70%-a elfogadja és támogatja az atomenergiát. - Mindezek az adatok azt igazolják, hogy az atomenergia hosszú távon is gazdaságos, és kiszámítható teljesítményt nyújt – emelte ki Fellegi Tamás, rámutatva: a nukleáris energia, még a kockázati tényezőit is figyelembe véve, versenyképes opció az energia piacon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr412827979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása