Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Környezettudatos kisközösségek kerestetnek (Takács - Sántha András)

2011.02.13. 19:34 klimabarát

2009 áprilisi hírlevélből

A Védegylet a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa támogatásával olyan helyi kisközösségek feltérképezését végzi, amelyek már (akár csak apró) lépéseket tettek a környezetkímélő alternatívák megvalósítására. A kutatók további közösségek jelentkezését várják.

Sokan és sokszor érezzük, hogy egyéni szinten nagyon szűk a mozgásterünk, ha valóban környezettudatosan kívánunk élni. Már kicseréltünk minden villanykörtét, lejjebb tekertük a fűtést és évek óta csak kívülről láttunk autót, mégis hiányérzetünk van. Számos olyan „zöld” lépés van, amelyhez egyedül kevesek vagyunk, szükségünk van néhány barát, szomszéd vagy kolléga szellemi és anyagi hozzájárulására, kreativitására és elkötelezettségére is. De hogyan hozhatunk létre ilyen közösséget, és egyáltalán hogy működnek ezek, milyen nehézségekkel kell számolni, mire érdemes figyelni?

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa támogatásával a Védegylet egy projektet indított, amelynek egyik fő célja, hogy minél több olyan alulról jövő helyi kezdeményezést összegyűjtsenek az országban, amelyek több különféle területen is törekszenek környezetkímélő alternatívák megvalósítására: legyen szó például energiaellátásról, élelmiszerellátásról, közlekedésről vagy akár hulladékgazdálkodásról.

A program célja egyrészt az, hogy föltárják, milyen tényezők könnyítik, illetve nehezítik e közösségek létrejöttét és fennmaradását. Másrészt pedig, hogy e kisközösségeket példaként állítsák mások elé az országban, hogy ne mindig csak külföldi példákkal lehessen „bezzegelni”.

A kutatás igyekszik minél szélesebb palettáját feltárni ezeknek a kezdeményezéseknek, vagyis falusi, városi, valamint baráti- vagy lakóközösségeket egyaránt vizsgálnak az interjúk során. Éppen ezért nem csak a már olajozottan működő nagyléptékű esetekre kíváncsiak, hanem legalább ennyire a még gyerekcipőben járó, pár fős kezdeményezésekre is.

A kutatók várják olyan helyi kisközösségek jelentkezését, akik már elindultak ezen az úton, és szívesen beszámolnak eddigi tapasztalataikról. Jelentkezni lehet a projekt koordinátoránál, Takács-Sánta Andrásnál az alábbi címen: tsa@mail.datanet.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr12658754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása