Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Klímabarát települések összefogása, hálózatai

2009.06.09. 01:24 klimabarát

Untitled Document

A klímabarát települések összefogására, támogatására már több nemzetközi hálózat alakult. A hozzájuk csatlakozó városok, falvak támogatást kapnak a klímapolitika terén tett vállalásaik elérésére mind a klímaváltozás megfékezése, mind a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás terén. Eredményorientált programokban vehetnek részt, részletes információhoz juthatnak a többi tag sikeresnek bizonyuló programjairól, akcióiról. A szövetségek tagjai egymással összefogva képviselik a klímabarát településeket a nemzetközi klímapolitikai egyezmények tárgyalásai során, ezzel lehetővé téve azok saját érdekeiknek megfelelő alakítását.

Legfontosabb, településeket összefogó nemzetközi szövetségek, amelyek foglalkoznak a klímaváltozás által okozott kihívások kezelésével:

• ICLEI (azon belül a Cities for Climate Protection Campaign - CCP)
• Energie Cites
• Climate Alliance (Európai Klímaszövetség)
• Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége - EU)
• C40 – a Clinton Alapítvány kezdeményezése
• United Cities and Local Governments
• World Mayors Council on Climate Change
• Transition Towns (Átalakuló városok)

Magyarországi kezdeményezések:

• Klímabarát Települések Szövetsége
• Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége
• Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség

Az egyes szövetségek tevékenysége, illetve földrajzi fókusza több ponton eltér egymástól. Az Energie Cites elsősorban a fenntartható energia felhasználásának terjesztését tűzték ki célul. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése volt az ICLEI-CCP, a Climate Alliance, a Covenant of Mayors és a C40 elsődleges célja a szövetségek alapításakor. Emellett a klímaváltozás okozta hatásokra való felkészülés, az azokhoz való alkalmazkodás is egyre inkább előtérbe kerül. Más hálózatok, például a United Cities and Local Governments a helyi önkormányzatokat érintő kérdések széles körével foglalkozik, amelyek egyike a klímaváltozás elleni fellépés. A Covenant of Mayors, az Energie Cites és a Climate Alliance az Európai Unió tagállamaira koncentrál, míg a C40 tagjai a világ legnagyobb városai.

A településszövetségek tagjai által tett vállalások gyakran ambiciózusabbak a nemzeti vagy regionális szintű vállalásoknál. A Covenant of Mayors az Európai Bizottság támogatásával működő, Európai Unió szintű kezdeményezés. A hozzá csatlakozó önkormányzatok vállalják, hogy az EU szinten kitűzött 2020-ig történő legalább 20%-os CO2 kibocsátás csökkentésnél nagyobb arányú csökkentést érnek el helyi szinten. Ennek érdekében Fenntartható Energia Akció Programot dolgoznak ki és valósítanak meg.

A klímapolitikában élen járó országok között kiemelendő az Egyesült Királyság. Az ország számos települése indított már klímaprogramot, illetve 300 önkormányzat csatlakozott a Nottingham Declaration (Notthinghami Nyilatkozat) elnevezésű kezdeményezéshez. A Nyilatkozat aláírásával a polgármesterek kötelezettséget vállalnak a többi aláíró település, illetve saját polgáraik felé, hogy szisztematikusan veszik fel a harcot a klímaváltozással. Ez a kötelezettségvállalás vonatkozik mind a klímaváltozás fékezésére, mind a hozzá való alkalmazkodásra. Szintén az Egyesült Királyság területéről indult a most már nemzetközi szintű Transition Towns (Átalakuló városok) hálózat, amelynek tagjai az olajkészletek kimerülése és a klímaváltozás által támasztott kihívások és lehetőségek kihasználásán munkálkodnak. Ez a kezdeményezés a helyi közösségek bevonása, ösztönzése, és releváns információval való ellátása által kívánja elérni célját.

A klímabarát településeket összefogó hálózatokhoz egyre több város és falu csatlakozik világszerte. A Climate Alliance-nek például 1400 európai helyi önkormányzat a tagja 17 országból, ami 50 millió európai polgárt reprezentál. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik EU állampolgár Climate Alliance tagtelepülésen él.

Több magyar település is tagja már nemzetközi klímabarát településszövetségnek. Az ICLEI-nek jelenleg 3 magyarországi város tagja: Tatabánya, Miskolc és Budapest. Ezek a városok a CCP kampányhoz is csatlakoztak. A Climate Alliance-nek a Reflex Környezetvédő Egyesület mellett Nagykanizsa is a tagja, míg az Energi Cites-hez Gödöllő és Nyíregyháza csatlakozott. Covenant of Mayors tag Biharkeresztes, Budapest és Tata.

A nemzetközi együttműködések mellett országos szintű kezdeményezések indultak Magyarországon is. A Klímabarát Települések Szövetsége, amely az MTA Szociológia Kutató Intézetében működő Éghajlatváltozás Kutatóműhely kezdeményezésére jött létre, eddig 12 település csatlakozott. Egyik legfontosabb célja a szakmailag megalapozott települési éghajlatvédelmi stratégiák kidolgozásának támogatása. A magyarországi településeket segíti az energiafelhasználás csökkentése terén az Energia Klub által indított Energiahatékony Önkormányzatok Szövetsége. A legújabb kezdeményezés, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség önkormányzatok és civil szervezetek összefogásának eredményeképpen jött létre a települési szintű éghajlatvédelem segítése érdekében.

A szövetségek a nemzetközi klímapolitikai tárgyalások alakulását a települések érdekeinek megfelelően próbálják befolyásolni. Hatékonyabban képviselik a város és falu szintű érdekeket, mint azt egy-egy település önállóan tehetné. Az Egyesült Nemzetek Klímaváltozási Keretegyezményéhez (UNFCCC), illetve az ahhoz kapcsolódó, 2012-ig érvényes Kyotói Protocol utódjáról folyó legmagasabb szintű nemzetközi tárgyalásokon is jelen vannak: a település szintű cselekvés könnyítését szolgáló ajánlásokat fogalmaznak meg, információt szolgáltatnak tevékenységükről a résztvevőknek.

A 2009 decemberében, Koppenhágában tartandó ENSZ klímakonferencián döntenek majd a 2012 utáni nemzetközi klímapolitikai keretrendszerről, az egyes országok konkrét vállalásairól. Számos felvezető esemény előzi meg a csúcstalálkozót. A C40 városszövetség 2009 májusában, Szöulban immár 70 világváros vezetőinek részvételével tartott konferenciát. A tárgyalások fő üzenete, hogy mindenképpen szükséges, hogy a nemzeti kormányok kötelezzék, felhatalmazzák és forrásokkal lássák el a településeket klímapolitikai vállalásaik elérése érdekében. Erre azért van szükség, mivel a föld CO2 kibocsátásának 80%-a településeken keletkezik, ezért a település szintű kibocsátás csökkentés kulcsfontosságú. Ennek megvalósítása azonban a helyi önkormányzatok nemzeti kormányok által történő megfelelő felhatalmazása és támogatása nélkül komoly akadályokba ütközik. Az év végi koppenhágai csúcstalálkozó remélhetően előrelépés hoz majd ezen a téren is.

Czakó Veronika, PhD hallgató
Közép-európai Egyetem
Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr132787089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása