Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Hólap-áttolás

2010.12.22. 10:35 klimabarát

(hólapátolás, mint globális nézőpont)

Természetesen akadálytalanítunk, de természetesen?

A garázsom előtt különféle rendeletek értelmében is (balesetveszélyességi okokból és tisztántartási okokból) és úgy általában is rendeletek nélkül is rendet tartok, söprök, akadálytalanítok, havat lapátolok, síkosságmentesítek.

A szokásostól eltérő esetleg az lehet, ha nem csak a saját portám előtt teszem. Azért gondolom, hogy a szokásostól eltérő, mert e példából keveset látok és minden esetben megjegyzést hallok:

„ … az egész utcát ellapátolja?” … én is ellapátoltam, aztán máris odaállt egy autó ..”

Abból a megfontolásból teszem, hogy:

1.
 Amerre hordom a havat és növényzet, fa tövéhez dobom, az az út, előttem is takarított legyen, könnyebben tudjak lépni, mozogni, kevesebb akadállyal kelljen küzdenem a takarítás közben. (Azért nem csak arrébb hordom, dobom, mert később ott is útba lehet, hanem olyan helyre, ami egyébként nem közlekedési vagy parkolási helyszín, a parkosított felületre, így a növényzet is fagyvédett, később pedig fel tudja szívni, mint nedvességet.) Az eltakarított területen pedig kevesebb a fényvisszaverő fehér szín, így gyorsabban olvad a maradék és a frissen esett hó. Ha le is söpröm, akkor a szél is könnyebben szárítja, ami növeli a tapadási felületet.

2.
 Ha csak a saját portám előtt takarítom el a havat, a parkolni kívánók első gondolata az, hogy az ott egy jó hely, álljunk oda. Ha a mellettem lévőt is eltakarítom, akkor már csökkentem annak az esélyét, hogy eltorlaszolják a garázskijáratot, így a mellettem lévő hómentesített terület is alkalmas parkolásra. Ezt én többszörözöm, 2-3 parkolóhelyet balra és jobbra is megtisztítok. Több esélyem van a saját részem biztonságosabb használatára.

3.
 Ha nem takarítok minél nagyobb felületet, egy későbbi időpontban, amikor sietnem kell valahova, Murphy törvényei szerint tuti, hogy valakinek segíteni kell arrébb tolni a járművét, ami elakadt (koszos leszek, elkések, de megköszönik a segítséget, ami nem egyenlíti ki a megbeszélt fontos tárgyalást ami pénzveszteséggel párosul, vagy másnak ígért segítségem, nem érkezik időben, késésem miatt szenved más kárt.)

Az előrelátó példa évek alatt ismételve csak átragad másra, átgondolják mások is és alkalmazzák ilyen mikro és talán globális környezetben is.

Lehet, hogy csak havat lapátoltam, de a hólapátolást megelőzési okokból tesszük. Ha nem csak a saját biztonságunkkal törődünk, hanem másokéval is, akkor veszély és katasztrófaközegben kevesebb dolgunk van és több barátunk, segítségünk. Az uszodába, tengerbe pisilés, a levegőszennyezés pont így működik. Ne gondoljuk, hogy egyedül teszünk valamit, aminek csak mások lesznek áldozatai.

A felkészülésben, megelőzésben, alkalmazkodásban így kell megközelítenünk az extrém időjáráshoz, a Klímabarát Településekhez és a klímavédelmi akciókhoz fűződő viszonyunkat is. Nem elég egy ember, egy település, egy ország, egy kontinens, mindannyiunkra kell gondolni, a fent említett autóparkolás, csak a népvándorlás szinonimája

Szekszárd, 2010.december 18.

Bíró Péter

nemzetközi éghajlatvédelmi manager

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr312827740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása