Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Horváth Csongor: Takarékos világítótestek

2011.01.24. 23:36 klimabarát

Ha a sok kicsi sokra megy elvet nézzük, és felelősen gondolkodunk környezetünket illetően, jó szívvel ajánlhatjuk a beruházást, hiszen az éves költségeket nézve már adódhat egy több ezer forintos tétel, amit ezután másra költhetünk.

Az energiatakarékos fényforrásoknak a piaci megjelenésük szempontjából 3 "generációját" ismerjük, ezekkel találkozhatunk a boltokban. Megvásárolhatjuk közülük az ún. halogén izzókat, amelyeket fürdőszobába és olvasólámpákba ajánlunk, mivel fényük ereje és színösszetétele ezeknek áll legközelebb a természetes fényhez. Igen kicsi helyigényűek, gyors kapcsolgatásra sem érzékenyek. Sajnos -ellenben- csak speciális foglalatokban üzemeltethetőek, a fogyasztás és a hőtermelés terén pedig ők a legkevésbé eredményesek. A jelenleg legelterjedtebb "takarékos izzó" változat -a köznyelvben tévesen neoncsövekkel összekevert- kompakt fénycső, amely kis fogyasztás mellett már költséghatékonyan beszerezhető. Hátránya, hogy színösszetétele és fényereje nem vetekedhet a régi típusú villanykörtékével, valamint érzékeny a mechanikai sérülésekre, a hirtelen fel – le kapcsolgatásra. Komoly probléma, hogy nehézfém és higany tartalmuk miatt ezek a fényforrások veszélyes hulladékként kezelendőek. Bár közvetlen veszélyt nem jelentenek ránk, mégis fontos, hogy hulladékká válásuk után a megfelelő -szerencsére egyre több áruházban is kihelyezett- speciális hulladékgyűjtőbe kerüljenek visszagyűjtésre és újrahasznosításra. A hagyományos szemétgyűjtéssel később talajba, talajvízbe kerülhetnek, így akár egy egész város ivóvízbázisát elszennyezhetik. A harmadik és legmodernebb, de egyelőre még elég drága megoldás a LED (diódás) fényforrások alkalmazása. Veszélytelensége, nagyon alacsony -mindössze 1–2 W-os fogyasztása-, és sokrétű felhasználása ezt a megoldást teszi a jövőben legvonzóbbá. Ma már mindhárom típus kapható a hagyományos villanykörtékhez hasonló formában is!

Pár éve az Európai Unió hadat üzent a hagyományos izzószálas villanykörtéknek. Ezeknek az energiafelhasználása ugyanis 40 – 100 W között volt, míg a modern fényforrások mindössze 10 – 20 W-ot fogyasztanak. Ha olyan helyiségben vagy irodában, például üzletben végezzük el a cserét, ahol hosszasan, akár egész nap szükséges a világítás üzemeltetése, rövidtávon is komoly megtakarításra számíthatunk. Sajnos, ha egy család energiafelhasználását nézzük, szinte semmit sem nyerünk az izzócserékkel. Egy átlagos háztartás legnagyobb energiatételeit ugyanis leginkább a fűtés, a közlekedés, valamint az élelem beszerzése teszi ki. A világításra szánt energia biztosan az összes felhasználás 10%-a alatt marad, így a háztartási energiafelhasználás alapján még a 80%-os megtakarítást hozó világítás-korszerűsítés is csak párszáz forintos, tehát viszonylag csekély megtérülést hoz. Ráadásul télen a „hagyományos villanykörték” által termelt hő sem veszik kárba. Így ha valaki pusztán gyors megtérülés reményében, kizárólag anyagi megfontolásból dönt a korszerűsítés mellett, csalódni fog. Ha azonban a sok kicsi sokra megy elvet is nézzük, és felelősen gondolkodunk környezetünket illetően, mégis jó szívvel ajánlhatjuk a beruházást, hiszen az éves költségeket nézve már adódhat egy többezer forintos tétel, amit ezután másra költhetünk. Társasházak lépcsőházi világítás-korszerűsítésnél a beruházás viszonylag gyorsan, 2-3 éven belül megtérül, utána pedig komoly éves megtakarítást hozhat a közös költségben. Meggondolva, hogy a teljes lakosságra nézve milyen komoly mértékű a megtakarítás, és ezzel párhuzamosan milyen jelentős a káros-anyag kibocsátás csökkentése, nem lehet kérdéses a megtérülés! Ne becsüljük hát le az erejét azoknak a változtatásoknak, amiket közösen, apró lépésekként végezhetünk el! És ne feledjük, a legkomolyabb megtakarítás, ill. környezeti felelősség-tudat gyakorlás a feleslegesen működő elektromos berendezések lekapcsolása, sőt a konnektorból történő kihúzása lehet. Szintén ide tartozik, hogy bármilyen új elektromos berendezés vásárlásánál figyeljünk az ún. energiaosztályra, melyek közül sohase válasszunk kategóriájában energiafaló C, D, E jelzésű berendezést, hanem az ár-értéket és a teljes élettartam alatti bekerülési költségét is figyelembe véve, törekedjünk az A, és az A+ hatékonyságú termékek beszerzésére!

A cikk a szerző oldalán is megjelent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr542800610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása