Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Éghajlatváltozás és egészség - Felkészülés az egészséget veszélyeztető változásokra (Antal Z. László)

2011.02.13. 19:37 klimabarát

Az éghajlatváltozásnak számos az emberi egészséget és életet veszélyeztető következménye van és további súlyos következményekre számíthatunk. Ezek közül Magyarországon a legismertebbek a hőhullámok. Az előrejelzések szerint hőhullámok okozta halálesetek száma. az elkövetkező években növekedni fog. A felmelegedéssel összefüggésben egyre több kórokozó is megjelenik az országban - a kullancsok elterjedése például már ennek a folyamatnak az előjele. Az allergén növények virágzási idejének és elterjedtségének változásai is összefüggnek az éghajlatváltozással. A további felmelegedés következtében kialakulhat víz – és élelmiszerhiány szintén komoly egészségügyi kockázatot jelent hasonlóan az extrém időjárási jelenségek miatt szükségessé váló kitelepíttetésekhez. Az UV sugárzás magas szintje nem az üvegházhatású gázok miatt alakult ki, de ez olyan változás, amelyre minden nyáron számíthatunk, s amelyhez a bőr- és szembetegségek elkerülése érdekében alkalmazkodnunk kell.

A változások különböző mértékben s különböző módon minden embert érintenek, ezért erre nemcsak a sérülékenyebb társadalmi csoportoknak hanem mindenkinek fel kell készülnie. Mindez nemcsak a fizikai, hanem a lelki és szellemi ellenállóképesség megerősítésére is vonatkozik, hiszen, ha nem készülünk fel a nehéz helyzetekre, akkor az extrém időjárási események idején nem tudjuk a megfelelő lépéseket megtenni.

Ezért javasoljuk minden településnek, hogy a helyi éghajlatváltozási stratégia része legyen egy részletes helyi egészségügyi stratégia is. Pomázon már elkészült a helyi hőségriadó terv, Tatabányán pedig a helyi hőség- és UV riadó terv. Egy helyi szintű egészségügyi stratégia része - az eddig elmondottakon kívül - a helyi gyógyító tudás (orvosi és nem orvosi egyaránt) számbavétele, a lakosság egészségügyi ismereteinek növelése, (például elsősegélynyújtó tanfolyamokon) és a „széndioxid-mentes” gyógymódok (természetgyógyászati módszerek) elterjedésnek helyi támogatása is. Mindez növeli a gyógyítás autonómiáját a Klímabarát településeken és hozzájárul ahhoz, hogy amennyire lehet, fenntartható és folyamatos legyen az ellátását váratlan és nehéz helyzetekben.

E rovatban a továbbiakban az egészségünket érintő változásokkal és az erre való felkészülés lehetőségeivel fogunk foglakozni. Elsőként - már a nyárra gondolva - azt javasoljuk minden településnek, hogy a tatabányai hőség és UV riadó tervhez hasonlóan – amely a következő címen megtalálható: www.klimakor.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=186477 - készítse el a saját tervét. Ettől függetlenül pedig azt javasoljuk mindenkinek, hogy már május közepétől kezdve a nyár végéig folyamatosan figyelje az ultraibolya sugárzás értékeit és a napi tevékenységét, amennyire lehetséges, igazítsa a Nap járásához..

Antal Z. László

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr682658765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása