Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Tatabánya klímabarát programjai 2009 első hónapjaiban

2011.02.13. 18:55 klimabarát

2009 áprilisi hírlevélből

A Környezet- és Természetvédő Szervezetek XIX. Országos Találkozója (OT) 2009. március 26-29-e között került megszervezésre Tatabányán. Az évente sorra kerülő rendezvény a társadalmi szervezetek legnagyobb aktív fóruma, amely lehetőséget teremt a környezet- és természetvédő szervezetek képviselőinek a véleménycserére, szakmai és informális kapcsolatok kialakítására, közös irányvonal és cselekvés meghatározására. Tatabányán közel 600 zöld mozgalmista képviseltette magát.

19 szervezet látványos összefogásával a tatabányai Nyitott Kapuk rendezvénysorozaton 2009-ben is elindult. A három lépcsős programban a tatabányai szolgáltatók mellett a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek képviselői is bemutatkoznak, és tájékoztatást adnak tevékenységükről az odalátogató óvodai és iskolai csoportoknak. Az áprilisi nyitókiállítást követően a szolgáltatók megnyitják kapuikat az érdeklődő fiatalok előtt. Májusban pedig a résztvevők a rendezvénysorozaton elsajátított ismeretekről a Szabadtéri Bányászati Múzeumban megrendezett interaktív záróversenyen adhatnak számot.

A Föld Napján a tatabányai fenntartható erdőgazdálkodási program elindulásával sajtótájékoztató lesz a Május 1. park színpad előtti területén. Tatabánya Óvárosának patinás szépségéhez a Május 1. Park és a Ligeti-tó körüli park éppúgy hozzátartozik, mint az egykori kaszinó. A parkok a több mint 100 éve elkezdett bányászkodás előtti természetes állapotot őrzik. A szóban forgó területek különleges értékűek: megmaradt kis foltjai a Vértes eredeti erdőtípusát őrzik. A tervezett munka célja ezt a természeti értéket fenntartani, a rendezvények között a parkot gondozott pihenőparkként használni, értékét a tatabányai lakosokkal megismertetni, és természetszeretetük, igényességük, önbecsülésük felkeltésével városunk lakóinak emberi értékeit munkálni. A program első ütemeként a már megjelent tölgy újulat köré 4 x 4 méternyi területen kerítéses támlájú rönkpadokat helyeznek ki. Az első rönkpadok kihelyezése alkalmából szervezett sajtótájékoztatón a tatabányai klímaprogram keretében elindított erdőgazdálkodási program veszi kezdetét. A program második üteme 2009 őszén folytatódik a Ligeti-tó körüli park tó és színház körüli területén, ahol egy 40 x 60 m-es területen fogjuk elkezdeni a bálványfától (ecetfa) való mentesítést és a gyertyán csemeték ültetését.

Június 6-án (szombaton) Tatabányán ismét megrendezésre kerül a Környezetvédelmi Világnap. A szervezők többek között a bábos és élőszereplős Ördöngős mesével, capoeira bemutatóval, és a Légió zenekar rockos muzsikájával várják az érdeklődőket. Mint minden évben, most is lesz környezetvédelmi akadályverseny, amelyen a fődíj egy kerékpár, az egyes sátraknál szerzett jutalomzsetonokat pedig értékes ajándéktárgyakra lehet beváltani. 14.00-tól a Zöld Ág Díj átadása és a tatabányai Kupakció eredményhirdetése lesz a felállított színpadnál.

Botos Barbara

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr892658641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása