Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Az ICLEI bemutatása

2011.02.13. 19:22 klimabarát

2009 áprilisi hírlevélből

A helyi önkormányzatok, illetve nemzeti és regionális kormányzati szervek által közösen létrehozott nemzetközi szövetség, a Helyi Környezetvédelmi Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsa (International Council for Local Environmental Initiatives – ICLEI) 1990-ben alakult az ENSZ égisze alatt 43 ország helyi önkormányzatai részvételével. Kezdetben a szervezet tanácsában 43 országból 200 önkormányzat kezdett el tevékenykedni. A szervezet titkársága Freiburgban működik. A tagok éves tagdíja a település nagyságától és az egy főre jutó nemzeti összjövedelemtől függ. A cégszerű aláírással ellátott angol nyelvű jelentkezési lap elküldésével, és a tagdíj befizetésével minden csatlakozó város automatikusan hozzáfér a szervezet adattárához, és részesül a kedvezményekből valamint a tagságból származó előnyökből. Az ICLEI növekvő taglétszáma jelenleg 1079 városból, megyéből vagy azok szövetségéből áll, akik a világ 67 országát képviselik. Magyarországról Budapest, Miskolc és Tatabánya a tagja. Tatabánya a 18/2008 (I.24.) számú közgyűlési határozat alapján 2008-ban csatlakozott az ICLEI-hez.
Az ICLEI szervezet azon helyi önkormányzatok nemzetközi szövetsége, amelyekben a városvezetés elkötelezte magát a fenntartható fejlődés mellett. Az ICLEI az aktív tagságára építve nemzetközi, teljesítmény alapú és eredményorientált programokat, kampányokat folytat, és aktívan lobbizik a tagjai érdekeiért. Technikai támogatást, képzést és információs szolgáltatást nyújt a tagjainak, hogy növelje a tagok vonatkozó kapacitását, segítse a tudáscserét, és helyi szinten segítse a helyi önkormányzatokat a fenntartható fejlődés alapelveinek az érvényesítésében, különös tekintettel az éghajlatváltozási kérdésekre. Az az alapelve, hogy a helyi szinten megtervezett és kivitelezett lépések hatékonyabb és költségtakarékosabb módon érik el a nemzeti és a globális fenntarthatósági célkitűzéseket.
Tatabánya elfogadott klímastratégiájában szerepel, és a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a sikeres klímaprogramoknak otthont adó települések a nemes cél érdekében tett erőfeszítéseiknek köszönhetően gyakran országos, sőt, a határokon is túlterjedő hírnévre, elismerésre tesznek szert. Különösen igaz mindez a klímaprogramok terén az országukon belül úttörő településekre, mint amilyen Tatabánya. A tatabányai klímaprogram sikerének fontos feltételei közé tartozott, hogy a város csatlakozzon a klímabarát települések nemzetközi szövetségéhez. A szövetségi tagság ugyanis egyrészt fontos információkhoz való hozzájutást segít elő, másrészt ennek révén anyagi források nyílhatnak meg a klímaprogram számára, harmadrészt pedig a településszövetségek révén lobbizni lehet annak érdekében, hogy a települési klímaprogram kedvezőbb állami, illetve nemzetközi környezetben működhessen. Az ICLEI szervezeten belül a Cities for Climate Protection (városok az éghajlat védelméért) program is működik, amelyhez Tatabánya 2008 tavaszán csatlakozott.
Az ICLEI minden publikációja és tudományos anyaga, technológiai eszköztára automatikusan hozzáférhetővé válik minden belépő tag számára. Rendszeres hírlevélben tájékoztatja a tagokat a soron következő eseményekről, nemzetközi pályázatokról. Segítséget nyújt a partnerkeresésben, felhívja a tagok figyelmét az aktuálisan nyitott pályázatokra. Rendszeresen megszervezett konferenciáin találkozási alkalmat, valamint tudás- és tapasztalatcsere lehetőséget nyújt a partnerek számára. Tatabánya az ICLEI rendszeres tájékoztatásának és hírlevelének köszönheti azt, hogy indulhatott és nyerhetett egy uniós versenyen. A tatabányai önkormányzat hőség és a magas ultraviola sugárzás elleni terve első helyezést ért el az uniós „Klímaváltozás és az Egészségvédelem” elnevezésű – települések közötti - verseny „alkalmazkodás” kategóriájában. Az uniós szakmai szervezetek vezetői szerint a tatabányai cselekvési terv jó példa minden európai város számára. A győztes pályázatért járó oklevelet a város képviselete Brüsszelben vette át Genon Jensentől, a HEAL (Egészség- és Környezetvédelmi Szövetség) elnökétől és Francesco Ronfínitől, az EUregha (Európai Regionális és Helyi Egészségvédelmi Hatóság) régióvezetőjétől. Mivel országos intézkedési terv jelenleg nem létezik sem hőség, sem UV-riadó esetén, a települési szintű cselekvési terv segítségére lehet minden magyar településnek a prevenció és az alkalmazkodás területén.
A szervezet Cities for Climate Protection (városok az éghajlat védelméért) kampánya abban segít a városoknak, hogy hogyan lehet olyan helyi intézkedéseket meghozni, amelyek mérhető változásokat eredményeznek a helyi üvegházgáz csökkentésben, a levegőminőségben, és amelyek javítják a városi környezet élhetőségét és fenntarthatóságát. A szervezet tagjainak nagy része részt vesz a CCP programban, és alkalmazza az éghajlatvédelmi intézkedéseket a döntéshozatalban. A kampány öt mérföldkőre épül (1. Üvegházgáz bázisérték meghatározása, 2. Üvegházgáz-csökkentési szintek meghatározása 2010-re, 2015-re, 2020-ra, 3. Helyi Akcióterv kidolgozása a csökkentésre és a környezettudatosság fejlesztésére, 4. Az intézkedések végrehajtása, 5. Az eredmények értékelése). A mérföldkövekhez tartozó intézkedések és legjobb nemzetközi gyakorlatok ismeretében az önkormányzatok megtanulják, hogy az önkormányzati döntések milyen hatással vannak az energiahatékonysági mutatókra, és hogy ezek a döntések hogyan enyhíthetik a globális klímaváltozás hatásait, miközben javítják a szűkebb lakóközösség életminőségét. A hamarosan az európai feltételekre is adaptált CCP módszer egyszerű, szabványosított módszerrel méri, monitoringozza a helyi üvegházgáz kibocsátási szintet. Reméljük, ez a módszer hamarosan Magyarországon is alkalmazható formában lesz elérhető.
Az ICLEI Bali-n tartott Klímacsúcson is előkelő számban képviseltette magát. A CCP kampány pedig folyamatosan fejlődik. 2008-ban az alkalmazkodáson volt a fő hangsúly, de olyan speciális témákban is aktívan tevékenykedik a szervezet, mint az utcai világítás, a tudatos vásárlás kérdése, valamint a Carbonmentes Közösségek támogatása.
A CCP kampányban való részvételből származó előnyök:
• Az üvegházgáz csökkentésből származó energia- és pénzmegtakarítás, jobb levegőminőség,
• Csökkenő fenntartási és üzemanyagköltség, valamint energiamegtakarítás helyi önkormányzati, lakossági szinten, valamint az üzleti szférában,
• Jobb levegőminőség, amely a lakosság egészségi szintjét javítja,
• Gazdasági fejlődés, új munkahelyek teremtése, önfenntartóbb helyi gazdaság kialakítása
• Technikai segítség igénybevétele a helyi üvegházgáz szint mérésére, monitoringozására.
A tagdíj a település nagyságától és gazdasági teherbíró képességétől függ. A tagdíj 2009-ben megemelkedett, s ezért az eddig 450 Euró helyett idén Tatabánya 1200 Eurót fizet.
Összességében tehát az önkormányzatok csatlakozása az ICLEI nemzetközi szervezethez nagymértékben segítheti a városokat abban, hogy a helyi döntéseket a helyi körülményekhez és adottságokhoz igazított nemzetközi tapasztalatok segítségével hozza meg.

Botos Barbara

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr152658708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása