Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Halálos duó: invazív fajok és a klímaváltozás

2010.10.24. 12:29 klimabarát

A kutatók egyszerűen csak halálos duónak nevezik a klímaváltozást és az idegen eredetű, agresszív terjeszkedésű fajokat együttesen. A nagoyai biodiverzitás konferencián közzétett jelentés szerint sürgős lépésekre van szükség, hogy fel lehessen venni a harcot a halálos duóval szemben.

A tanulmányban több nemzetközi elismert zöldszervezet, köztük az IUCN is részt vett és a programot a Világbank támogatta. A jelentés arra mutatott rá, hogy az agresszíven terjeszkedő idegen fajok és a klímaváltozás hogyan kapcsolódik össze, és milyen alapvető védelmi intézkedéseket kell bevezetni. A jelentés a világ kormányait sürgette, hogy tegyenek lépéseket a megelőzés felé és próbálják meg menedzselni az invazív fajok terjeszkedését a globális felmelegedés változásai nyomán.

„A halálos kettős veszélyeit nem lehet túlértékelni” – jelezte Sarah Simons, a programban részt vevő egyik zöldszervezet, a GISP vezetője. „ Bárhonnan nézzük, minden irányból érezhető, hogy mekkora veszélyt jelent a biológiai sokféleségre az a sok idegen, betelepülő faj, amelyek a jelentés szerint sokkal tágabb tűrésűek és ezért sokkal jobban képesek alkalmazkodni a felmelegedés egyre szélsőségesebb viszonyaihoz. Ez olyan, mint egy spirál, amely ha elindul és begyorsul, akkor felmérhetetlenné válnak a természetben a sérülések” – vélekedett a szakemberek.

Az invazív fajok okozta károk évente több mint 1.4 milliárd dollárt tesznek ki, amely a világ GDP-jének 5 százalékát jelenti.

„A klímaváltozásnak már most is nagy figyelmet szentel a tudomány és immáron a politika is” – vélekedik Bill Jackson, az IUCN megbízott általános igazgatója. Szerinte ez a jelentés azonban arra is rámutat, hogy még mélyebbre kell ásni a klímaváltozás és az invazív fajok közös veszélyeinek kutatásában. Az ugyanis nem elég információ a problémáról, hogy mennyit vesztenek évente az országok, hiszen ez nem a politikusok meggyőzéséhez, hogy azok azonnali lépéseket tegyenek.

Bilkei Bora - greenfo
A cikk eredetileg a Greenfon jelent meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr272828029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása