Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Szokásaink megváltoztatása

2010.12.23. 10:39 klimabarát

A háztartási energiafelhasználás Európában folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy az energiahatékonyság a technológiai fejlesztések eredményeként utóbbi évtizedekben drasztikusan javult. A „Szokásaink Megváltoztatása” c. kutatási projekt ezért tűzte ki célul, hogy jobban megismerje a végfelhasználási energiaigény emberi tényezőit, és ezek ismeretében tegyen javaslatot az energiafelhasználást hatékonyan csökkentő projektek tervezésére.

2008 januárjától 3 évig futott a kutatási projekt, melynek során a résztvevő kutató intézetek, és projekteket megvalósító gyakorlati szakemberek felmérték az igényoldali szabályozás (Demand Side Management: DSM) lehetőségeit a háztartási energiafelhasználás csökkentésében.

A projekt egyik fő célja volt, hogy egy, a gyakorlati szakemberek munkáját segítő eszközt – amit aztán MECHanisms Eszköztárnak neveztünk el - fejlesszünk ki a projekt során kialakított elméleti modellre és a tanulmányozott korábbi projekt tapasztalatokra építve.

Amint azt az ábra is mutatja, az Eszköztár egyik fontos következtetése és üzenete, hogy a viselkedésváltozás motiválása, megtartása és elmélyítése érdekében ne kizárólag a kiválasztott célcsoporttal dolgozzunk, hanem a projekt tervezésébe és megvalósításába a fogyasztásra, viselkedésre hatással lévő egyéb szervezeteket is bevonjunk: pl. energiaszolgáltatókat, önkormányzatot, iskolákat. Továbbá lényeges, hogy a projekt környezetének egyéb elemeit is figyelembe vegyük: pl. hogy milyen épp aktuális rendelkezések, előírások, esetleg pályázatok segíthetik, vagy épp gátolhatják, a megcélzott viselkedés kialakítását és rögzülését, mikor a legjobb a célcsoportot megszólítani, vagy milyen egyéb kezdeményezésekre építhetünk.

Az eszköztár tehát figyelembe veszi a környezet, az időzítés és a különböző szereplők hatását, és így lehetővé teszi az európai legjobb gyakorlatok országhatárokon átnyúló és helyi körülményeket figyelembe vevő átadását, alkalmazását.

GreenDependent Egyesület – az első felhasználó Magyarországon
A Szokásaink Megváltoztatása projekt partnereként a GreenDependent Egyesületben a MECHanisms Eszköztárat először a gödöllői klíma-klub megtervezéséhez használtuk. Később az eredményeket az egyesület „Nagycsalád – kis lábnyom” projektjének kialakítása során is figyelembe vettük és hasznosítottuk, immár országos szinten. Mindkét kezdeményezés a háztartási energiafogyasztás csökkentését célozza meg, elsősorban nem beruházással (pl. szigetelés, nyílászáró csere), hanem a viselkedés, szokások megváltoztatásával elérhető megtakarítások segítségével (pl. a fűtés alacsonyabb hőfokra állítása, a stand-by mód kiiktatása stb.).
Néhány dolog, amelyre az eszköztárnak köszönhetően fordítottunk kiemelt figyelmet:

1. 
Annak érdekében, hogy tartós viselkedés-változást érjünk el, a fogyasztókat többféle úton is érdemes megközelíteni, ezért például mi odafigyeltünk, hogy

  1. személyes kapcsolatot is kialakítsunk a háztartások tagjaival: informális oktatásokat tartottunk és részt vettünk közösségi rendezvényeken;
  2. adjunk írott információt, amelyben bármikor utána lehet nézni kapcsolódó adatoknak, és sok megtakarítási ötletet is tartalmaz: ezért készítettünk útmutató kiadványt;
  3. a fogyasztás alakulásáról, tehát a viselkedésváltoztatás eredményességéről adjunk visszajelzést, illetve emlékeztessük rendszeresen a háztartásokat: ezért küldünk rendszeresen hírlevelet, készítettünk klíma-naptárat, hogy a takarékossági tanácsok mindig szem előtt legyenek, valamint ezért készítettünk online karbon-kalkulátort, amelybe havonta be lehet vinni a fogyasztási adatokat, és grafikon segítségével megjelenteni a fogyasztás és kibocsátások alakulását;
  4. és megtakarítási versenyt is szerveztünk, amely során jutalmazzuk a kialakított energiatakarékos viselkedést.


2. 
Fontosnak tartottuk ezeken felül, hogy támogató közösséget is létrehozzunk (pl. klíma-klub, klíma-kör), hogy senki ne érezze magát egyedül fogyasztást csökkentő kezdeményezésével, tanácsokat kaphasson, kérdéseit, eredményeit megoszthassa.

3. 
Fontos volt az is, hogy a célcsoportot bevonjuk már a projekt tervezése során, ami főleg a Kis lábnyom projekt esetében volt fontos. Ezért ezt már eleve a Nagycsaládosok Országos Egyesületével együtt kezdtük tervezni, majd megvalósítani.

4. 
Végül, az eszköztár segített abban, hogy már eleve rugalmasra tervezzük a projektet, tehát fel legyünk készülve esetleges változtatásokra, pl. a célcsoport igényeinek, visszajelzéseinek függvényében.

Mielőtt új projektet indítunk tehát, még a tervezési fázis során érdemes körbenézni az eszköztár oldalain, mert sok hasznos tanácsot, háttérirodalmat, már megvalósított projekt-ötletet tartalmaz. Ha már gyakorlottabb projekt-megvalósítók vagyunk a viselkedés-megváltoztatás terén, megerősíthet minket abban, hogy jó úton vagyunk…

Az eszköztár egyelőre angol nyelven érhető el, de 2010 végéig elkészülnek a leglényegesebb részek MAGYAR, német és görög fordításai is! Az eszköztárat a következő honlapon lehet megnézni, kipróbálni és használni:http://mechanisms.energychange.info/

Vadovics Edina
GreenDependent Egyesület
edina@greendependent.org

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr212827751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása