Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HTML

Tóth Gergely: Melyiket választjuk a háromféle forgatókönyvből?

2011.01.24. 23:26 klimabarát

Tóth Gergely

A túlfogyasztás megszüntetése, a lelassított fejlődés és a felesleges luxustermékek nagy részéről való lemondás a fenntartható fejlődéshez vezető egyetlen út Tóth Gergely, a Pannon Egyetem docensének az Első Magyar Fenntarthatósági Csúcson elmondott beszéde[1] szerint. Kérdés, ez is fog-e bekövetkezni?

Az, hogy mennyire fenntarthatatlan világunk mai állapota, már nem nagy hír senkinek - kezdte előadását Tóth Gergely, a Pannon Egyetem docense. A számos probléma közül pillanatnyilag a biodoverzitás vesztés a legsúlyosabb, amelynek szintje ezerszerese a természetes kihalási rátának- ez napi negyven-száznegyven faj eltűnését jelenti. További erősen kritikus területek az éghajlatváltozás és a szervesanyaglebontás biokémiai oxigénigénye. Jó hír viszont, hogy például tíz éve még a sztratoszféra ózon kiürülése is a súlyosan kritikus témák között szerepelt volna, de az ez irányú erőfeszítéseknek és a természet a vártnál szerencsés módon gyorsabb regenerálódásának köszönhetően mára valamivel kedvezőbb lett a helyzet ezen a területen.

Tóth véleménye szerint három forgatókönyv elképzelhető. Az első, amelyet természetesen mindenki szeretne elkerülni, a katasztrófa. Ez esetben a természet változása az előrejelzettnél hatványozottabb mértékben történne, vagyis akár száz méteres tengerszint emelkedés és ehhez hasonlók, kezelhetetlen migrációt indítanának meg - nem csak a gazdagok, de a legszegényebbek között is. Mint mondja, a szegények területfoglalása ellen egyes helyeken kerítésekkel próbálnak védekezni, de nem lehet olyan magas kerítést építeni, amely a természeti katasztrófáktól is megvéd.

A második lehetséges forgatókönyv a globalizáció folytatódása. A szakember szerint ebben azok hisznek, akik a válságot epizódként értelmezik, melynek elmúltával minden a korábbi mederben folytatódhat tovább.

Európa mintha egy nagy játszóteret építene - magyarázza - , ahol nincs szükség túlságosan kemény munkát igénylő mezőgazdaságra, sem piszkos és környezetszennyező iparra - ezeket a lehető legmesszebb telepíti - kizárólag szolgáltatásokra, a semmiben végződő bicikliutakra és extra drága, EU konform játszóterekre. E gondolkodásmód követői abban bíznak, hogy a technika fejlődése megold majd minden problémát. Tóth véleménye szerint viszont nem lesz a válság előtti állapothoz való visszatérés.

Vége a funny-money időszaknak

Pillanatnyilag 1,8 milliárd ember fér hozzá az internethez, ugyanakkor 1 milliárd nem jut tiszta ivóvízhez. A globalizáció hatására pedig a fejlett világ már nem tud nem tudomást venni erről, nem tudja nem összekapcsolni a hozzá eljutó információkat. Ha veszek egy jégkrémet, máshogy eszem meg, ha tudom, hogy az árából valamely elmaradott régióban tíz szülő nő kórházi ellátását lehetne fedezni - hangsúlyozza Tóth. Ez, a pillanatnyi helyzet, a gazdasági erőviszonyok változása (a BRIC országok előretörése), „funny-money" korszak vége összességében egy új gazdasági rend kialakulásához vezet majd. E szerint a gazdaság feladata az lesz, ami körülbelül száz évvel ezelőttig volt is: hogy megtermelje az alapvető jószágokat és eltartsa az embereket. Ez egy új fenntarthatósági egyenlet felállítását teszi szükségessé, amelyet a lokalizáció és lassított fejlődés címkékkel jellemezhetünk. (lásd a prezentációt).

Tóth következtetései szerint fenntarthatatlan a profitorientált termelés és az, hogy pillanatnyilag ötven százalékkal több erőforrást használunk, mint amennyi keletkezik. Véleménye szerint egyértelműen látszik, hogy a fő probléma nem a túlnépesedés, hanem a túlfogyasztás. Vagyis egy olyan gazdasági rendnek kell kialakulnia, amelyben hetven-nyolcvan százalékkal csökken a messziről szállított luxustermékek aránya, helyettük helyi, alap és tartós termékre kellene helyezni a hangsúlyt. A kérdés persze az, hogy kinek mi a felesleges. Az egyik egyetemi előadásomon azt kértem a hallgatóktól, hogy hozzanak be egy szerintük felesleges terméket - meséli Tóth - egy kenyai vendéghallgató egy hajszárítóval állított be. Ezen érdemes mindenkinek elgondolkodnia.

= = = = = = = = = =
[1]Tóth Gergely előadásának teljes szövege megtalálható Piac & Profit különkiadásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://klimabarat.blog.hu/api/trackback/id/tr892800580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása